Parfém nebo parfémovaná voda? A proč je kolínská kolínská?

Současné parfémy obsahují od desítek po stovky různých složek. Jsou tvořeny éterickými oleji, které jsou získávány z přírodních aromatických rostlinných extraktů, anebo ze syntetických aromatických chemikálií. Jaký je mezi nimi rozdíl? A v čem se liší parfém a parfémovaná voda?

I když jsou přírodní voňavky staré jako lidstvo samo, první syntetická vůně vznikla až v roce 1800. Byl to nitrobenzen, jeho směs voněla po mandlích a používala se především při výrobě mýdla. Druhým důležitým objevem byl roku 1868 kumarin, chemická sloučenina obsažená v celé řadě voňavých rostlin. Kumarin má sladkou vůni, která se dá definovat jako vůně posekané trávy. Není proto divu, že vynálezci Pekrinimu přinesla spoustu peněz a od té doby má své nezastupitelné místo jak v parfumářství, tak v oděvním průmyslu.

Co vše je součástí běžného parfému?

Tyto a další syntetické aromatické chemikálie jsou klasifikovány strukturní skupinou (estery, aldehydy nebo terpeny). V parfémech najdete i fixativní látky, které jsou dvojího typu, opět přírodní nebo syntetické. Tyto látky snižují rychlost odpařovaní vůně, zlepšují stabilitu a také zamezují velkému pěnění parfému.
Součástí jsou také rozpouštědla. Kapalinou, ve které je olej rozpouštěn, je etanol (alkohol, líh), ten je dle potřeby ředěn destilovanou vodou.

Jak je to s parfémem a kolínskou?

Vůně se dají dělit podle různých skupin. Nejčastější a nejznámější dělení je podle úrovně koncentrace parfémovaného oleje, který naznačuje intenzitu a předpoklad výdrže vůně. Čím více oleje, tím by vůně měla být intenzivnější nebo také „lépe držet na těle“. Parfém obsahuje mezi 15 % a 30 % aromatických látek, parfémovaná voda obsahuje 8 % až 15 % aromatických látek, toaletní voda se pohybuje v rozmezí od 4 % do 8 % aromatických látek. V kosmetice se používá 2 % až 5 % aromatických látek.

Ještě nám zbývá kolínská voda, která obsahuje 1 % až 3 % vonných látek. Ta byla původně vyrobena italskými parfuméry žijícími v německém Kolíně nad Rýnem v roce 1700, z rozmarýnu a citrusových esencí rozpuštěných ve víně. Název kolínská odvozený od tohoto města se tak stal obecným pojmem. 

Jaké se dělí voňavky podle rodiny?

Méně známým dělením vůní je dělení podle rodiny a podle rodinného podtypu. Toto dělení pochází přibližně z roku 1900, v roce 1940 přichází moderní pojmy. Hlavní rodiny jsou květinové, čínské, fougérové, mořské, orientální, citrusové, zelené nebo třeba i gurmánské. Právě podtypy jsou slovní výrazy, které běžně používáme, např. čerstvé vůně, jantarové, ovocné, pikantní, dřevité nebo také zvířecí.

Parfémy se dají dělit také podle příležitosti, pro kterou je daná vůně vhodná. Ne každá voňavka se hodí na divoký večírek nebo naopak na obchodní schůzku, pohovor do nového zaměstnání, apod. Proto i my jsme takto pojali náš filtr na e-shopu, který vám pomůže s výběrem vůně i podle toho, kam ji budete chtít nosit.

Další články

Vysoká kvalita parfémů

Doprava zdarma při nákup nad 1000 Kč

Vysoké procento vonných olejů